Филм на БОЛД: „Каузата Семейство“

Филм на БОЛД: „Каузата Семейство“

В последните години темата за семейството, семейните ценности и правата на детето в нашата страна придоби силна чувствителност и се превърна в арена на идейни сблъсъци между демократични организации и консервативни, традиционни и религиозни движения.

В края на януари 2020 г. БОЛД инициира открита панелна дискусия по темата за подкрепа на семейството и децата под надслов „Могат ли правата на детето на бъдат в разрез с правата на неговото семейство?”, чрез която потърси конструктивен диалог между двата противоположни лагера.

„Това напрежение, което сега излезе, то ни свързва. Ние всички разбираме, че проблемът е в държавата и начинът, по който ни управляват. Тези, които са против Стратегията за детето и политиките за децата, вместо изцяло да ги отхвърлят, нека структурират идеи за това как да се усъвършенстваме” – каза Ивайло Дичев, дискутант на събитието.

Документалният филм „Каузата Семейство”, който днес БОЛД излъчва за пръв път, показва една автентична среща на различни ценностни общности, ангажирани  в градивен, уважителен и съдържателен диалог, продължението на който би било от полза и на семействата, и на децата на България.

Участниците във филма включват Д-р Красимир Кънев – председател на Български хелзинкски комитет, Проф . Ивайло Дичев – преподавател по антропология, Д-р Димитрина Петрова – правозащитник, инициатор на БОЛД, Проф. Антоний Тодоров – политолог, Доц. Валентина Георгиева – социолог, Калина Зафирова – младежки активист, а също и представители на родителските движения против Националната стратегия за детето – Гален Тодоров, Никита Ганев, Михаела Божанкова, Милко Божанков, Севина Хаджийска, Диана Димова, Карина Ламар.

Припомняме и нашата позиция по темата “Защита и подкрепа на семейството и децата в демократичното общество”, на базата на която бяха подготвени панелната дискусия и документалният филм.