Стартира проектът:  “Мониторинг на независимостта и качеството на медиите”

Стартира проектът:  “Мониторинг на независимостта и качеството на медиите”

През последните години медиите в България претърпяха политически натиск, а някои независими журналисти бяха уволнени или тормозени. По време на пандемията COVID-19 липсата на медийна независимост оказа пряко отрицателно въздействие върху качеството на медиите, което доведе до влошаване на професионалните журналистически стандарти. Много медии не са в състояние да поддържат критична дистанция, баланс, обективност и яснота пред хаотичните и понякога неадекватни правителствени политики, оставяйки своите аудитории объркани или погрешно информирани. Доверието както в правителството, така и в медиите е ниско и мнозина са се абонирали за конспиративни теории, включително по отношение на ваксините.

Докато митовете за COVID-19 ще избледняват с времето, излагането на дезинформация, насочена към подкопаване на демокрацията и дискредитиране на демократичните институции, се очаква да бъде дългосрочно предизвикателство.

Проектът „Мониторинг на независимостта и качеството на медиите” се подкрепя финансово от Българо-американската комисия за образователен обмен (Комисия Фулбрайт). Той се осъществява от БОЛД (Българска общност за либерална демокрация) – инициатива на Български хелзинкски комитет, в процес на формиране като самостоятелна организация. Проектът разглежда необходимостта от повишаване на устойчивостта на обществото към дезинформация както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, по време и след пандемията. Общата му цел е да насърчи свободата на медиите и медийната грамотност, като начин за защита на демокрацията и правата на човека.

Проектът ще работи за тази цел чрез следните дейности:

  • засилване на мониторинга на медийните свободи и качеството на медиите чрез създаване на мрежа от 100 обучени активисти и включването им в редовен медиен мониторинг; скоро ще бъде обявен 6-седмичен онлайн курс по медийна свобода и качество;
  • специализирано професионално обучение на 10 проверители на факти, които ще се включат в работата на правозащитни организации;
  • кампании за повишаване на устойчивостта на обществото към конспиративни теории, свързани с COVID-19.

България слезе с още едно място надолу в класацията на Репортери без граници по свобода на медиите и в момента заема 112-то място. От БОЛД видяхме символика в това число и нужда от спешна помощ за спасение на журналистиката у нас. В тази връзка изготвихме плакат със 112 условия за свобода на медиите.

Плакатът е достъпен за безплатно ползване от всеки, който припознава този проблем като важен. Можете да го изтеглите във формат, подходящ за принт (А1 – 63×88 см). 

ИЗТЕГЛЯНЕ НА ПЛАКАТА

За въпроси: info@boldbg.net


Проектът “Мониторинг на независимостта и качеството на медиите” се изпълнява от БОЛД с финансовата подкрепа на  Българо-американска комисия Фулбрайт за образователен обмен. Всякакви възгледи и становища, изразени в този материал принадлежат на получателя на гранта и не отразяват непременно възгледите и становищата на Българо-американска комисия Фулбрайт за образователен обмен.