Справедлив ли е ваксинационният процес срещу COVID-19 в България? (Панелна дискусия)

Справедлив ли е ваксинационният процес срещу COVID-19 в България? (Панелна дискусия)

Българска общност за либерална демокрация (БОЛД), Български хелзинкски комитет (БХК), Български център по биоетика и Сдружение Маргиналия организират панелна дискусия онлайн на тема „Справедлив ли е ваксинационният процес срещу COVID-19 в България?” на 30 март (вторник) от 14:00 до 15:30 ч.

Дали ваксинационният план е в съответсвие с принципите и добрите практики на справедливото разпределение на ограничени здравни ресурси? Как са взети предвид фактори като смъртност, морбидност, вероятност от заразяване, и икономическа важност на съответните приоритетни групи? На какви принципи и политики се основава продължаващият процес на ваксинации? Кой решава, и кой би трябвало да решава всички тези въпроси, от които зависят животът и здравето ни? Какви етични дилеми трябва да се решават? Правителството носи основната отговорност за справедливостта на ваксинационните политики, но и медиите имат своята незаменима роля в това отношение. Как я изпълняват?

Програма на събитието:
14.00 – 14.10 – Включване на участниците и въведение
14.10 – 14.20 – Димитрина Петрова, БОЛД – “Справедлив ли е Националният план за ваксиниране срещу COVID-19?”
14.20 – 14.30 – Надежда Цекулова, БХК – “Справедлив ли е процесът на ваксиниране срещу COVID-19 в България?”
14.30 – 14.40 – Ася Паскалева, Български център по биоетика – “Етиката в капана на ваксинационните политики”
14.40 – 14.50 – Юлиана Методиева, Сдружение “Маргиналия” – “Медиите между властта и обществото: Как се справят при отразяването на ваксинационния процес?”
14.50 – Дискусия
Модератор: Радослав Стоянов, БХК

Каним ви да вземете участие в дискусията чрез коментари и въпроси в прякото включване във фейсбук събитието, както и от Facebook страниците на Български хелзинкски комитет, БОЛД и Сдружение Маргиналия.