Насърчаване на ваксинациите срещу ковид-19 при пациенти с някои хронични заболявания

Насърчаване на ваксинациите срещу ковид-19 при пациенти с някои хронични заболявания

Днес БОЛД (Българска общност за либерална демокрация), в партньорство с Фондация за свободата „Фридрих Науман“, се присъединява към усилията за увеличаване скоростта на ваксинационния процес срещу ковид-19. Нашата цел е да убедим повече хора с определени хронични заболявания, поставящи ги в повишен риск от смърт или тежко протичане на ковид-19, да се ваксинират срещу вируса. Това са хора със сърдечно-съдови или белодробни заболявания, диабет, бъбречни заболявания, както и хора с онкологични болести. Нашите послания са насочени най-вече към общопрактикуващите лекари и всички медицински лица в България, но също и директно към техните пациенти в риск.

Предлагаме кратки видео-послания с ключови медицински специалисти – кардиолози, пулмолози, нефролози и др., в които те призовават пациентите със съответните заболявания да се ваксинират срещу ковид-19, като представят медицински аргументи. На всеки няколко дни ще пускаме ново видео-послание от съответен медицински авторитет.

Призоваваме всички да помогнат за разпространението на нашите видео-послания онлайн.

Специална хартиена брошура със същите послания разпространяваме в медицински центрове, болнични заведения и аптеки.  

Защо се насочихме точно към хората с хронични заболявания?

От края на 2020 една значителна част от т.нар. инфодемия по повод на ковид се състои от неточни сведения за безопасността на ковид ваксините за хора с определени хронични заболявания, особено сърдечно-съдови, диабет, рак и др. Дори медицински лица публично изказваха съмнения за безопасността на ваксините за тези категории пациенти, а медиите тиражираха техния скептицизъм. Рядко медиците отричаха напълно ползата от ваксината срещу ковид. Те по-често акцентираха върху опасенията си, че поради новостта на ваксините и поради вече появили се по света нежелателни реакции, хората със съответните хронични заболявания трябва да са много внимателни при вземането на решение. Повтаряше се преувеличено, че всеки човек е уникален и че трябва да се посъветва с лекаря си дали да се ваксинира, с какво и кога. Особено проблематична бе ролята на личните лекари, част от които съветваха пациентите си да на се ваксинират или поне да изчакат.

Насложени върху откровено дезинформационни послания и отявлени конспиративни теории, тези широко тиражирани мнения, понякога сензационализирани от медиите, и независимо от намеренията на авторите им, имаха ефекта да демотивират пациентите спрямо ковид-ваксините, като много хора от тази група заеха изчаквателна позиция.

Трябва също да се подчертае, че в България морбидността и смъртността от сърдечно съдови, бъбречни, белодробни и ракови заболявания са много по-високи в сравнение с тези в Европейския съюз. Поради това групата, към която насочваме нашите послания, е много голяма, и може би възлиза на над 1 млн души.

От друга страна, според консенсусното международно експертно мнение, заедно с хората над 65 годишна възраст, пациентите от тези категории съставляват най-рисковата група, имаща най-спешна потребност от ковид ваксинация, с оглед на много пъти по-високия риск от смърт или тежко протичане на ковид при заразяване със SARS-CoV-2. В пълен разрез с практиката в другите европейски страни, у нас тези категории хора не бяха ефективно приоритизирани в Националния ваксинационен план от 7 декември 2021 г., което доведе до изключително висока предотвратима смъртност сред тези групи.

След като ваксините станаха напълно достъпни през май 2021 г., много от тези категории пациенти продължиха да отказват ваксинация, в резултат на липсата на силна, категорична официална кампания и поради натрупаните съмнения в резултат на смесените послания от страна на общопрактикуващи лекари и дори специалисти.   

Помогнете, като споделите нашите видео-послания.

Тази кампания се осъществява с финансовата подкрепа на Българо-американската комисия за образователен обмен и Фондация за свободата “Фридрих Науман”.