БХК набира нови членове – първи срещи във Варна и Бургас

БХК набира нови членове – първи срещи във Варна и Бургас

Екип от трима души на Български хелзинкски комитет, включително един доброволец, тръгна от София за Варна на 17.08, понеделник, за да започне серия от срещи с местни организации, лидери и активисти. Пътуванията се осъществиха по проект „Изграждане на капацитет на БХК“, изпълняван с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.

Следващият ден започна със среща с представители на Фондация Гея, техни партньорски организации, екологични, студентски, музикално-културни, както и техни активисти. Срещата беше изключително динамична и ползотворна, разменихме контакти, а местните активисти ни дадоха и полезни съвети за места и хора, с които бихме могли да уплътним програмата си. Всички бяха поканени на събитието ни същия ден в Социалната чайна, където се срещнахме с екипа на социалното предприятие и работещите младежи от ЦНСТ-та. На събитието представихме инициативата и целта на информационната среща, говорихме и демонстрирахме дигиталната членска платформата, част от нещата, които са създадени от регистрираната членска маса, като завършихме с отворена дискусия и размяна на контакти.

Сряда, 19.08 се срещнахме отново в Социалната чайна с представител на “Варна – Европейска младежка столица”, от който научихме много за младежките инициативи и идеи в града, и от който получихме ценни контакти. Следобед съорганизирахме с клуб Хвърчило в младежко пространство ХамелеON среща на живо с местни активисти, паралелно със Zoom връзка с активистите им от други градове, в която младежите се запознаха с идеята на проекта и получиха линкове за връзка с нас и регистрация в платформата.

Вечерта присъствахме като официални гости на опознавателна среща на Общински консултативен съвет по въпросите на младежта към община Варна, организирана от сдружение „За теб“, където се бяха събрали представители на младежки организации и инициативи. Успяхме да разгледаме и младежкото пространство Хале3, в което беше организирана цялата програма и да поговорим неформално с представители на ученически и студентски съвети и активисти след официалната част.

В четвъртък пристигнахме в Бургас директно за среща в офиса на асоциация Деметра, където разговаряхме с членове на екипа в техния център за превенция на насилие, закрилата и защитата на женските права. По-късно бяхме поканени в съвместните офиси на асоциация за стратегическо управление Делфи, фондация Астика и фондация Крокус.

Петъчният ден започна с ранна среща с представител на Младежко сдружение за демократично сътрудничество и продължи със среща с представители от „Младежи говоря“ от село Българово. Последва среща с Красимир Марчев, местен артист, който участва в кампания на община Бургас “АнтиДрога”, като рисува и обновява подлези. Последната среща беше с екипа на „Младежки глас“, които разказаха за мрежата си от организации из цялата страна.

В последния ден, преди заминаването обратно към София, се срещнахме с голяма група хора около Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива и техния председател Даниела Божинова.

Като цяло Български хелзинкски комитет беше добре познат сред организации и активисти във Варна и в Бургас и се прие с разбиране и интерес идеята за участие в членска база за регистрирана общност от индивидуални привърженици, които да имат възможността да участват в различни форми на работа по каузите на организацията и теми в сферата на Правата на човека.
Имаме успешно регистрирали се нови членове, както и множество заявки за членство.

Освен чрез личните си срещи във Варна и Бургас, ние успяхме да достигнем до доста местни младежи и активисти чрез двете си съвместни събития със Социалната чайна и Сдружение „Няма невъзможни неща“. Събитията бяха промотирани чрез Facebook и косвено достигнаха до аудиторията на двете добре познати организации.

Ако симпатизирате на каузата на БХК, ви каним да се присъедините към нашата общност от регистрирани привърженици, които работят за защита на правата на човека и демокрацията.  БОЛД – Българска общност за либерална демокрация. Изпратете заявката си за членство, за да участвате в решенията за това как да се защитават правата на човека в нашата страна.

„Проектът „Изграждане на капацитет на БХК“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП [activecitizenfund.bg] . Основната цел на проект „Изграждане на капацитет на БХК“ е да увеличи институционалния капацитет на БХК, включително чрез развитие на фондонабирането от индивидуални донори.”  

болд членство