Включете се в курса “Свобода и качество: мониторинг на медиите и противодействие на дезинформацията”

Включете се в курса “Свобода и качество: мониторинг на медиите и противодействие на дезинформацията”

България е на 112-то място сред 180 страни по света в класацията на Репортери без граници по свобода на медиите. Това е най-ниската позиция в Европейския съюз, а шестте страни от Западните Балкани, които не са в ЕС, имат по-добър рейтинг. БОЛД (Българска общност за либерална демокрация) видя символика в това число и нужда от спешна помощ за медийната свобода у нас. Медийната свобода е важно предусловие за качеството на медийната среда. Без свободни и качествени медии демокрацията навлиза в упадък и загива.

Поради актуалността на темата, особено във връзка с пандемията от Ковид-19, БОЛД организира безплатен обучителен курс „Свобода и качество: мониторинг на медиите и противодействие на дезинформацията“. 

Основан върху теорията на човешките права, курсът обхваща взаимосвързаните теми за свободата на и качеството на медиите, с цел повишаване на медийната грамотност и устойчивостта на обществото към дезинформация. Курсът е насочен към граждански активисти, бъдещи и настоящи журналисти, правозащитници, както и всички, ангажирани с темата за медийна свобода и достъп до качествена информация. Обучението се провежда от екип от д-р Димитрина Петрова, експерт в областта на демокрацията и правата на човека, и Виктор Лилов, издател и граждански активист.

Обучението се провежда в течение на шест седмици в две последователни издания. Първият випуск завършва на 10 октомври 2021 г., а второто издание, за нова група кандидати, започва на 11 октомври 2021 г.

Обучението е с продължителност изисква от курсистите общо 60 часа работа, средно по 10 часа на седмица, които включват гледане на видеолекции, прочит на предоставени материали, изпълнение на интерактивни задания и седмични онлайн интерактивни уебинари от по 90 минути. Крайният изпит представлява есе по една от четири зададени теми. Успешно завършилите курса получават сертификат.

Участниците за второто издание се подбират на базата на кратко мотивационно писмо и автобиография. Минимална възраст за участие в обучението е 15 години. Записването ще продължи още няколко дни.

Кандидатурите си можете да изпращате тук.  Ще ви бъдат необходими предварително подготвени: 1) мотивационо писмо – до 200 думи; 2) автобиография.

За въпроси: info@boldbg.net


Проектът “Мониторинг на независимостта и качеството на медиите” се изпълнява от БОЛД с финансовата подкрепа на  Българо-американска комисия Фулбрайт за образователен обмен. Всякакви възгледи и становища, изразени в този материал принадлежат на получателя на гранта и не отразяват непременно възгледите и становищата на Българо-американска комисия Фулбрайт за образователен обмен.